Чи потрібно боятися хімічних добрив?
Чим удобрювати - мінералкою або органікою - питання, яке одвічно викликає суперечки і у садівників-любителів, і у професіоналів. Як же бути, якщо родючості грунту вистачає всього на кілька років? Надалі ж корені рослин проникають у менш родючі товщі і з грунту разом з врожаєм виносять значну кількість елементів живлення.
Мовою цифр
Для прикладу наведу кількість макроелементів, споживаних деревними породами в грамах на кожен кілограм врожаю (див. таблицю).
Кількість споживаних макроелементів |
||||||
Порода | Азот | Фосфор | Калій | Кальцій | Магній | Сірка |
Яблуня |
1,2 |
0,3 | 2,4 | 1,6 | 0,5 | 0,2 |
Груша | 1,6 | 0,4 | 1,8 | 2,3 | 0,6 | 0,3 |
Зливу | 3,8 | 0,8 | 4,0 | 4,6 | 1,1 | 0,3 |
Вишня | 4,2 | 0,9 | 4,8 | 6,0 | 1,7 | 0,3 |
Смородина чорна |
10,4 | 3,4 | 5,5 | 12,0 | 2,4 | 0,1 |
Смородина червона |
7,8 | 2,5 | 4,8 | 9,0 | 1,7 | 0,1 |
Аґрус | 5,6 | 2,2 | 6,7 | 6,0 | 1,8 | 0,5 |
Малина | 10,2 | 3,4 | 9,2 | 10,9 | 2,7 | 0,3 |
Суниця | 14,0 | 3,2 | 16,5 | 15,4 | 1,6 | 0,3 |
Якщо ми зібрали 100 кг яблук, то на цей урожай дерево спожило з грунту 120г азоту, 30г фосфору, 240г калію і т. д. Це кількість, і навіть трохи більше, ми повинні повернути у ґрунт, щоб зберегти родючість нашої ділянки.
Ще більша кількість макроелементів поглинають ягідні чагарники.
Деревні та ягідні плоди поглинають також і мікроелементи, без яких не можна отримати повноцінних плодів і ягід. Тому питання: як заповнювати родючість, більш ніж актуальне.
Що натомість?
Частина садівників воліє мінеральні добрива, інші сподіваються на органічні. Безперечно, краще мати екологічно чистий і безпечний сад. Але поміркуйте самі: де взяти органіку, особливо в останні роки, коли немає вітчизняного тваринництва?! Купувати органічні мікробні добрива дорого. Залишаються три варіанти:
- Застосовувати сидерати (посів люпину, гірчиці, фацелії та ін.) або вносити під перекопування солому, траву, тирсу та інші органічні предмети.
- Використовувати трав'яні настої (кропиви або інших рослин) з добавками мінеральних елементів.
- Готувати і використовувати компости.
У першому випадку все одно необхідно застосування мінеральних добрив для гарного росту зеленої маси сидератів. При внесенні соломи, тирси та інших органічних добавок необхідно також внести невелику кількість азотних добрив для кращої діяльності мікроорганізмів. При приготуванні настоїв та компостів використовують ще і деякі мінеральні добавки. Однак у всьому повинна бути помірність.
В обох випадках ми не можемо дотримуватися правильного співвідношення між азотом, фосфором і калієм. Що робити - рослини подскажум самі. Якщо нормальний ріст пагонів, листя зелене, некрозів немає, плоди ростуть - значить, наші дії були правильні. В іншому випадку слід провести додаткові підгодівлі мінеральними добривами. Вони швидше діють на тлі органічних добавок.
В останні роки можна купити багато біологічних добрив типу Гумісол, Фітоспорину-М, які варто взяти на озброєння. У всіх випадках потрібно дотримуватися золотої середини - застосовувати рекомендовані дози добрив.
Прислухайтеся до порад науковців: при осінньому або весняному внесенні добрив треба використовувати всі три елементи - азот, фосфор і калій, і закладати їх при перекопуванні. Тільки в цьому випадку виявиться весь ефект добрив, особливо фосфорних добрив.